Donderdag 7 juni 2018

Oranje volleybalsters in Nations League: nu naar Stuttgart

Programma_Oranje_volleybalteam_Vrouwen_-_Maret_Balkestein_Grothues.jpg

De Oranje volleybalsters vervolgens vanaf 12 juni de Women's Nations League in Stuttgart. Op het programma staat de laatste sessie vóór - hopelijk - de Final Six.

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben hun Nations League in Nederland afgesloten met een 3-2 winstpartij tegen Servië. Nederland trok voor het thuispubliek van Rotterdam de wedstrijd nét over de streep, in een ontmoeting die zeer de moeite waard was. Het volleybal Women's Nations League-circus met de wedstrijden van Oranje verkast nu naar het Duitse Stuttgart.

Oranje in Nations League in en tegen Duitsland
Vanaf dinsdag 12 juni is voor Nederland Sessie 5 aan de beurt, om te beginnen tegen Turkije, gevolgd door wedstrijden tegen China (woensdag 13 juni) en gastland Duitsland (donderdag 14 juni). Zie (ook voor de tijden) het speelschema Oranje volleybalsters in de Nations League.

Nederlandse volleybalsters nu op plek 5
Het Nederlands vrouwen volleybalteam moet hierin een plek bij de eerste vijf veiligstellen. Op dit moment staat Oranje ook vijfde, na de 3-2 zege tegen Servië in Topsportcentrum Rotterdam, na de eerdere 3-0 winst deze week in de Maasstad tegen Dominicaanse Republiek en het 2-3 onderspit tegen Italië.

Nederland: deels subliem tegen Servië
Donderdagavond tegen directe concurrent Servië - dat ook na vanavond nog altijd 2 punten méér heeft dan Oranje - waren de setstanden 15-25, 19-25, 29-27, 25-17 en 20-18. De volleybalploeg van bondscoach Jamie Morrison revancheerde zich hiermee voor de teleurstelling tegen Italië.

Wedstrijdverloop
Dat zag er aanvankelijk nog niet zo uit, want de Serviërs kwamen met redelijk duidelijke cijfers op 2-0 voor. Maar des te knapper hoe de Nederlandse vrouwen zich wisten terug te knokken. Met onder andere een zinderende derde set, die goed afliep. Een ruime winst in de vierde. En een opnieuw zinderend spannende beslissende set, die pas bij 20 punten stopte. Met namens Nederland Yvon Belien als topscorer (17 treffers), gevolgd door Maret Balkestein-Grothues (14). Zij konden feitelijk niet tippen aan de topscorer van de Serviërs: Tijana Boškovic reikte tot liefst 35 treffers. Maar de overwinning telt, en die was voor de rood-wit-blauwen.

Nederland via Stuttgart naar Final Six?
Daarmee staan de Nederlandse vrouwen op dit moment met 26 punten dus op plaats 5 in de stand van de FIVB Volleyball Women's Nations League 2018. Met nog één sessie van drie duels te gaan, is het doel van Oranje als gezegd te eindigen op minimaal deze plaats. De bovenste vijf landen mogen namelijk vanaf 27 juni 2018 China (het organiserende land) vergezellen tijdens de zogeheten Final Six. Daarin worden de uiteindelijke topprijzen verdeeld. Na de belangrijke zege van vandaag is de hoop ruimschoots overeind gebleven; het gat met nummer 6 Italië bedraagt 5 punten.

WK Volleybal dames
Al deze wedstrijden in de Nations League bereiden het Nederlands damesteam deels voor op het WK Volleybal Dames 2018.