Zondag 26 juni 2016

“Ik wil de beste versie van mezelf zijn”

Sinds dit seizoen speelt Dominique Janssen (21) voor Arsenal. Daarvóór kwam ze twee jaar uit in de Bundesliga, voor SGS Essen. Voordat Janssen de stap naar de professionele voetballerij maakte, speelde ze haar hele jeugd bij RKSV Wittenhorst. EK Vrouwen zocht de club in het Limburgse Horst op en sprak daar met een heleboel mensen, onder wie Janssen zelf.

copyright-proshots-994729-Dominique_Janssen-Pro_Shots-Erik_Pasman-KORTER-CREDIT.jpg

Van de F9 naar…
“Toen ik zes was ging ik voetballen”, vertelt Janssen. Eerder deed ze aan zwemmen. Daar was ze ook aardig goed in, maar Janssen wilde voetballen. “Zodat ik met mijn broers in de tuin kon meedoen.” Ze ging naar RKSV Wittenhorst en kwam daar terecht in de F9, al zag haar moeder liever dat ze was blijven zwemmen: “Ik heb vroeger zelf ook altijd gezwommen en Dominique ging goed door 't water. Blijf maar lekker zwemmen, dacht ik.”

“Het tweede jaar stroomde ik van de F9 door naar de F1”, vervolgt Janssen. “Vanaf toen heb ik alle selectieteams doorlopen. Ik vond het leuk om bij de jongens te spelen. Ik ben met ze meegegroeid tot mijn achttiende.”

Woorden
De tegenstander had wel eens ‘woorden’, maar als ze er dan achter kwamen hoe Janssen voetbalt, werden ze stil. “Dat was het mooiste.”

Toch deed Janssen ook wel eens mee met het vrouwenelftal. “We speelden een wedstrijd tegen een elftal hier uit de buurt”, herinnert Judith Driessen zich, de voorstopper van Wittenhorst Vrouwen 1. “Zij konden kampioen worden. Dominique deed mee en scoorde zeven keer. Zij géén kampioen, wij de grootste lol.”

Altijd maar méér
Naast de tweewekelijkse trainingen, wilde Janssen meer. Ze begon extra te trainen en bracht steeds meer uren door op de velden van Wittenhorst. “Ze wilde meer en meer, beter worden”, vertelt Davy Beerens. Hij trainde wekelijks extra met Janssen.

“Ik had geen idee van het niveau van de meiden in Nederland, maar het viel me wel op dat Dominique goed was”, vervolgt hij. “Ze had talent: een goede techniek en ze was ook nog eens tweebenig. Ze kon vanaf het begin slecht tegen haar verlies, wilde altijd winnen.”

"Ik wilde op voetballen, zodat ik met mijn broers in de tuin kon meedoen"

Dat ene moment van het eindsignaal
Dat blijkt wel, want met slechts 21 jaar heeft Janssen al aardig wat prijzen achter haar naam staan. Zo won ze in 2014 met Nederland onder 19 het EK. “Dat is denk ik mijn mooiste prijs”, vertelt ze. “De weg ernaartoe, niemand verwachtte dat we zo ver zouden komen. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat Nederland bij de vrouwen of meisjes een eindtoernooi won. Ik kan me het moment van het eindsignaal nog goed herinneren. Iedereen kwam het veld oprennen, dat was mooi.”

Al veel prijzen…
Met SGS Essen stond ze in 2014 in de Duitse bekerfinale tegen FFC Frankfurt. Die wedstrijd werd verloren. Een jaar later stond ze met Arsenal in de Engelse bekerfinale. Deze keer werd er wel gewonnen. Afgelopen mei kon er nóg een prijs aan het rijtje worden toegevoegd: Arsenal was in de finale van FA Cup met 1-0 te sterk voor Chelsea.

… Toch zijn er nog genoeg dromen over. Die van het EK winnen in Nederland bijvoorbeeld. En: “Ik wil een keer naar de Olympische Spelen. Met mijn club en het Nederlands elftal wil ik zoveel mogelijk toernooien meemaken. En ik hoop een keer in de Champions League mee te doen. Ik wil een belangrijke rol spelen in het elftal en de beste versie van mezelf zijn.”

EKvrouwen.nl / Fieke Snijder

IMG_3103.JPG

Geheel rechts: Dominique met haar moeder. Links: Hans Vervoort, leider Vrouwen 1. In het midden Judith Driessen en Davy Beerens.

Beeld: Fieke Snijder