Vrijdag 17 juni 2016

“Jackie ging altijd all-in”

Programma_Oranje_Vrouwen_WK.jpg

OranjeLeeuwin Jackie Groenen speelt sinds 2015 voor het Duitse FFC Frankfurt, maar in de jeugd kwam zij uit voor onder andere amateurclub Wilhelmina Boys. EK Vrouwen zocht de club in het Brabantse Best op en sprak met Robert Bekkers. Hij trainde Jackie in de seizoenen 2007-2008 en 2008-2009.

“Zij kon een harde aanpak wel hebben”
“Jackie was gemotiveerd en gedreven. Ik gebruik altijd het woord all in, Jackie ging altijd all in”, vertelt de oud-trainer. “Als middenvelder speelde ze dominant, ze eiste ballen op. Ze wilde graag goals maken.” Bekkers, die nu trainer is van het eerste dameselftal van Wilhelmina Boys, moest er wel even aan wennen dat hij een meisje in zijn C1 had. “Maar uiteindelijk was zij een speler als elke speler. Ik benaderde haar niet anders. Jackie kon een harde aanpak wel hebben, ze was heel leergierig.”

Vrije rol, géén strakke kaders
Bekkers denkt dat Groenen zich volledig heeft kunnen ontwikkelen bij de club. “Absoluut. In het begin stuurde ik haar met opdrachten het veld op, maar toen ze in de selectie bepalender werd kreeg ze een vrijere rol. Dat was voor haar beter, geen strakke kaders.”

Poort
Door de tegenstanders werd er soms wel eens lacherig gedaan over het feit dat Jackie bij de jongens speelde. “Ze was toen een klein meisje. Maar ja, dan gaf ze een keer een poort, of ze was sneller en rende de tegenstander eruit. Dan lachten ze wel anders”, zegt Bekkers lachend. Volgens de trainer voelde Jackie zich thuis in het team.

Huiswerk in de bus
“Wij gingen met een bus naar uitwedstrijden”, vertelt Bekkers verder. “Daar had haar vader een tafel in gemaakt, zodat Jackie haar huiswerk onderweg kon maken. Maar ook dan hadden we het al over voetbal. Jackie wilde altijd over voetbal praten.” Naast de reguliere trainingen stonden Bekkers en Groenen samen vaak extra op het veld. “We begonnen eerder of gingen langer door. Dan namen we dingen door en oefenden we vrije trappen. Als team presteerden we goed.”

"Jackie kon een harde aanpak wel hebben, ze was heel leergierig”

Ballen- of washok
Volgens de oud-trainer hadden sommige clubs wel moeite met een meisje in een jongenselftal. “Dan was er bijvoorbeeld geen extra kleedkamer beschikbaar en werd ze weggezet in een ballen- of washok.” Nu is het vrouwenvoetbal volgens hem veel beter geïntegreerd. Wilhelmina Boys is daar zelf een mooi voorbeeld van.

Kleedkamer 10
De club heeft namelijk een aparte kleedkamer voor de meiden. “Kleedkamer 10 is voor jongens verboden”, vertelt Ive Martis. Zij is de coördinator van het meidenvoetbal bij Wilhelmina Boys. “We hebben hier ook een spiegel opgehangen en een stopcontact gemaakt. Dan kunnen de meiden hun haren föhnen.” Sinds twee jaar hangt er een bordje boven de kleedkamer dat zegt 'Verboden voor jongens'. Volgens Martis zijn de meiden blij met hun eigen kleedkamer.

“Ook deze ga je zeker terugzien”
Martis kwam bij Wilhelmina Boys pas nadat Groenen er speelde. Maar volgens de coördinator van het meidenvoetbal is het volgende grote talent dat de club gaat afleveren al binnen. Op het kunstgrasveld aan de voorkant van het complex geeft Marco de F3 training. Tussen de jongetjes loopt een meisje, met roze handschoentjes. “Dat is Marijn, een heel goede speelster. Die ga je zeker nog terugzien”, weet Martis.

Nieuw, gretig talent

Als het aan het talentje Marijn zelf ligt óók, want op de vraag wat ze later wil worden antwoordt ze: 'voetballer.' Volgens de trainer doet ze absoluut niet onder voor de jongens en is ze soms zelfs beter. “Ze wil het echt, ze is zo gretig”, zegt Martis. “Ze moet zo lang mogelijk bij de jongens blijven voetballen. Ze heeft voor haar leeftijd al zo veel inzicht. Als ik haar zie word ik blij.”

Goed voorbeeld doet goed volgen. Wie weet reikt ook Marijn ooit tot het spelen van interlands. Zoals Jackie Groenen ondertussen al zeven keer heeft mogen beleven, op weg naar een volgende droom: het EK.

EKvrouwen / Fieke Snijder