Dinsdag 21 augustus 2018

Selectie Oranje Leeuwinnen voor WK-kwalificatie tegen Noorwegen

Programma_Oranje_Vrouwen.jpg

Dit is de selectie van het Nederlands vrouwenelftal voor de laatste (?) wedstrijd in het kader van kwalificatie voor het WK 2019. De Oranje Leeuwinnen kunnen play-offs ontlopen door een positief resultaat tegen Noorwegen (of als Noorwegen eerder al, op 31 augustus, van Slowakije verliest).

Bondscoach Sarina Wiegman heeft 23 speelsters geselecteerd voor het laatste groepsduel in de strijd om WK-kwalificatie: tegen Noorwegen. De wedstrijd is op dinsdag 4 september in Oslo.

Van der Gragt en Vreugdenhil niet, Geurts wél van de partij
Wiegman kan tijdens dit duel niet beschikken over Stefanie van der Gragt, zo maakt de KNVB in een persbericht bekend. De verdediger heeft last van een bovenbeenblessure. Ook keeper Jennifer Vreugdenhil, die nog niet volledig hersteld is van knieklachten, maakt geen onderdeel uit van de selectie. Haar plaats wordt ingenomen door 117-voudig international Loes Geurts. De doelvrouw heeft zich na een periode van afwezigheid weer beschikbaar gesteld voor Oranje.

De selectie van het Nederlands vrouwenelftal:
Loes Geurts (Göteborg FC), Lize Kop (Ajax), Sari van Veenendaal (Arsenal), Dominique Bloodworth (voorheen Dominique Janssen) (Arsenal), Anouk Dekker (Montpellier HSC), Merel van Dongen (Real Betis), Kika van Es (Ajax), Danique Kerkdijk (Bristol City), Desiree van Lunteren (SC Freiburg), Liza van der Most (Ajax), Siri Worm (Everton), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Jackie Groenen (FFC Frankfurt), Inessa Kaagman (Everton), Jill Roord (Bayern München), Sherida Spitse (Vålerenga), Kelly Zeeman (Ajax), Lineth Beerensteyn (Bayern München), Ellen Jansen (Ajax), Renate Jansen (FC Twente), Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal) en Shanice van de Sanden (Olympique Lyon).

Kwalificatie WK 2019: hoe staan de Oranje Leeuwinnen ervoor?
Oranje is koploper in groep 3 met negentien punten uit zeven wedstrijden. Noorwegen heeft een achterstand van vier punten, maar heeft één duel minder gespeeld. Op vrijdag 31 augustus speelt Noorwegen om 20.00 uur eerst nog een uitduel met Slowakije.

Als de Noren deze wedstrijd winnen moet Nederland op 4 september minimaal gelijkspelen om voor de tweede keer in de historie verzekerd te zijn van kwalificatie voor het WK.

Als Noorwegen op 31 augustus verliest van Slowakije dan is Nederland direct gekwalificeerd.

Bij een gelijkspel tussen de Noren en Slowaken mag Nederland in Noorwegen met één doelpunt verschil verliezen.

Eerst het onderlinge resultaat, dan het doelsaldo
Wanneer Nederland en Noorwegen op 4 september evenveel punten hebben dan telt in eerste instantie het onderlinge resultaat, gevolgd door het doelsaldo. In deze kwalificatiereeks won Nederland op 24 oktober 2017 met 1-0 van Noorwegen.

WK Vrouwen 2019 in Frankrijk
Het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal is van 7 juni tot en met 7 juli 2019 in Frankrijk, met 24 landen. De groepswinnaars van de zeven Europese poules plaatsen zich rechtstreeks voor het wereldkampioenschap. De vier beste nummers twee strijden in oktober/november 2018 in een dubbele play-offronde om het laatste WK-ticket. Frankrijk is als gastland automatisch gekwalificeerd. Het WK 2019 is de achtste editie van een mondiale eindronde in het vrouwenvoetbal.