Dinsdag 2 februari 2016

April: maand van de eerste beslissingen. Welke landen komen in 2017 in Nederland op bezoek?

In de kwalificatiereeks om een plek te bemachtigen op (W)EURO 2017 in Nederland, staan in april 2016 legio wedstrijden op het programma. De weg naar het EK Vrouwen in Breda, Deventer, Doetinchem, Enschede, Rotterdam, Tilburg en Utrecht krijgt dan voor veel landenteams de gewenste plaveien.

Bliksemoverzicht per kwalificatiegroep
Met daarna nog twee uitgebreide speelrondes te gaan in juni en september, kunnen veel landen in april alvast een leuke slag slaan richting deelname aan het Europees kampioenschap. Wij nemen je in een bliksemoverzicht alvast per kwalificatiegroep mee in de stand van zaken. Welke landen zijn topfavoriet voor een EK-ticket, en welke nationale vrouwenteams moeten nog flink aan de bak?

Allereerst in een notendop hoe de kwalificatie voor WEURO 2017 eruitziet en welke landen Nederland kan verwelkomen: vijftien landen voegen zich bij Nederland. Van de veertig teams die nu uitkomen in de laatste kwalificatieronde, zijn dit in elk geval de acht groepswinnaars. Ook de zes beste nummers twee plaatsen zich rechtstreeks. Dat maakt veertien. De twee andere runners-up spelen in oktober 2016 een play-off om toegangsbewijs nummer vijftien. Nederland is sowieso van de partij.

Hier lees je nog veel meer over de opzet van de kwalificatiereeks.

Groep 1
In Groep 1 zijn Schotland en IJsland nog zonder puntverlies. De Schotse vrouwen hebben op dit moment zelfs de volle buit uit vier duels, de IJslandse vrouwen hebben ‘negen uit drie’. Belarus en Slovenië mogen zich op papier nog kanshebber noemen, maar Macedonië zal er niet bij zijn.

Groep 2
Spanje is de grote ploeg die straks in Nederland zeker aanwezig zal zijn. Alle vier hun kwalificatieduels werden gewonnen. Finland heeft in deze groep een streepje voor op Portugal en Ierland, die eveneens nog altijd mogen dromen van Europees succes. Montenegro niet meer.

Groep 3
Roemenië en Oekraïne lijken te strijden om plek twee, achter de geduchte aankomende groepswinnaar Frankrijk. Albanië is te zwak om zich op het EK 2017 te mogen presenteren, terwijl ook Griekenland wel nog altijd een kans maakt.

Groep 4
Spanning in groep 4, waar het na drie wedstrijden nog ongeslagen Zweden er het beste voor staat. Moldavië speelt geen rol van betekenis meer, maar Denemarken, Polen en Slowakije zijn in fervent gevecht om plaats twee – en misschien nog wel om plek numero één.

Groep 5
Wie anders dan huidige Europees kampioen en veelvuldig titelhouder Duitsland neemt in groep 5 de koppositie in: ongeslagen na vier kwalificatiewedstrijden. Kroatië volgt op gepaste afstand, maar heeft nog altijd drie punten méér dan concurrent Hongarije. Ook Rusland staat er beter voor dan de Hongaren. Turkije is – met één puntje uit vijf – reeds uitgespeeld.

Groep 6
Koploper Zwitserland lijkt rechtstreeks af te stevenen op WEURO 2017. Alle punten uit de eerste vier duels zijn binnen. Italië is op dit moment ‘second best’, terwijl Tsjechië en Noord-Ierland niet ver op de Italianen achterliggen. Voor Georgië, met nul uit vier, geldt dat het EK wél te ver uit zicht is geraakt.

Groep 7
Estland doet in deze groep feitelijk niet meer mee, België, Servië, Bosnië en Herzegovina en zeker ook Engeland echter wel. De Engelse vrouwen zijn ongeslagen, al hebben zij pas tweemaal in actie hoeven komen. De Belgische en de Servische vrouwen hebben beide zeven punten, waarbij onze zuiderburen die in drie duels wisten te bemachtigen, en Servië daar een wedstrijd méér voor nodig had.

Tot slot: groep 8
Oostenrijk en Zweden ‘are going strong’. Eerstgenoemde staat zonder puntenverlies aan kop, terwijl Noorwegen zonder puntenverlies – maar met een wedstrijd minder – op de tweede stek staat. Wales, Israël en Kazachstan lijken het (te) moeilijk te gaan krijgen om in 2017 naar ons land te mogen afreizen.