Woensdag 5 december 2018

Tegen wie kunnen Oranje vrouwen loten voor het WK?

Loting_WK_vrouwenvoetbal.jpg

Tegen welke landen kunnen de Oranje Leeuwinnen loten voor het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen 2019 in Frankrijk?

Op zaterdag 8 december kijken heel vrouwenvoetbal liefhebbend Nederland en vrouwenvoetbalfans van over de hele wereld reikhalzend uit naar de loting van die dag voor het WK Vrouwen, die begint om 18.00 uur. Tegen wie kunnen de Oranje Leeuwinnen loten? Welke landen kan Nederland tegenkomen op het WK 2019 in Frankrijk?

Potindeling bekend op 7 december
Vrijdag 7 december is alvast een belangrijke dag, want dan maakt de wereldvoetbalbond FIFA de nieuwe ranglijst voor vrouwen bekend. Op basis daarvan worden de potten voor de loting samengesteld. Nederland zal waarschijnlijk terechtkomen in Pot 2, gezien de recente prestaties en de beperkt mogelijke verschuivingen op de FIFA-ranking.

Samenstelling potten 1 t/m 4
Er zijn zaterdagavond 8 december in Seine Musicale arts centre bij de trekking 4 potten van elk 6 landenteams. In Pot 1 zitten de landen die het hoogste staan op de nieuwste FIFA-wereldranglijst. In Pot 2, met Nederland dus waarschijnlijk, zitten de op papier op één na sterkste landen. In Pot 3 en Pot 4 zitten de - op basis van de ranking - relatief zwakkere landen.

Nederland tegen één land uit Pot 1, één uit Pot 2 en één uit Pot 3
Er worden uit de vier potten van zes teams zes poules geloot van elk vier landen, die in de groepsfase van het WK dus tegen elkaar spelen. Nederland treft als het in Pot 2 terechtkomt één sterk land uit Pot 1, en twee wat minder sterke landen uit Pot 3 en Pot 4. Er kunnen niet twee landen uit hetzelfde kwalificatie-continent bij elkaar komen, maar Europa vormt daarop een uitzondering. Verder is Frankrijk al groepshoofd van Poule A, als organiserend land.

Deelnemende landen
Deze landen doen mee aan het WK: Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, Chili, China, Duitsland, Engeland, Frankrijk (gastland), Italië, Jamaica, Japan, Kameroen, Nederland, Nieuw-Zeeland, Nigeria, Noorwegen, Schotland, Spanje, Thailand, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en Zweden.

Nederland niet tegen Japan, Zweden, Brazilië, Spanje en Noorwegen?
Nederland kan daarbij alle landen treffen, behalve de landen die óók bij de loting in Pot 2 zitten. Op basis van de FIFA-ranglijst die geldt tot en met 6 december, zouden dat deze landen zijn, die de Oranje Leeuwinnen dus zouden ontlopen: Japan, Zweden, Brazilië, Spanje en Noorwegen.

Vrijdag definitieve potindeling bekend
Vrijdag 7 december is dus de nieuwste vrouwen wereldranglijst bekend en weten we precies de potindeling! Het WK is van 7 juni tot en met 7 juli 2019, in de speelsteden Lyon, Parijs, Nice, Montpellier, Valenciennes, Genoble, Le Havre, Reims en Rennes. Na de loting wordt ook de eerste speelstad bekend van Oranje.