Zondag 28 maart 2021

Twee oefenwedstrijden in april in aanloop naar Tokyo

teamfoto-oranjeleeuwinnen-231020-ProShots-9659535.jpg

De OranjeLeeuwinnen treffen in de voorbereiding op weg naar Tokio in Spanje en Australië opnieuw twee sterke sparring-partners. De selectie van bondscoach Sarina Wiegman oefent vrijdag 9 april eerst in en tegen Spanje; vier dagen later - dinsdag 13 april om 18.30 uur - is de nationale ploeg van Australië in Nijmegen de tegenstander. Het is de derde keer dat de Oranjevrouwen Nijmegen aandoen. De aftrap in Estadio Municipal Antonio Lorenzo Cuevas in Marbella is om 19.00 uur. Tijdens de eerste interlandperiode van dit jaar speelde de ploeg van Wiegman respectievelijk tegen België (1-6 winst) en Duitsland (2-1 winst).

Spanje
Spanje, momenteel twaalfde op de FIFA-ranking, is historisch gezien een lastig te bespelen tegenstander voor de OranjeLeeuwinnen. Van de negen duels wisten de Oranjevrouwen er slechts twee te winnen; dat lukte beide keren in 2008. In de ontmoeting, tijdens de Algarve Cup van 2019, ging Nederland met 2-0 onderuit.

Australië
Ook Australië maakt het Oranje traditioneel lastig: in zeven wedstrijden was er twee keer winst, werd er drie keer verloren en tweemaal eindigde het treffen onbeslist. In de laatste ontmoeting - op 1 juni 2019 - werd het in Eindhoven 3-0 voor Nederland. De goals kwamen van Shanice van de Sanden (2x) en Vivianne Miedema.

De OranjeLeeuwinnen, die momenteel vierde staan op de wereldranglijst, speelden twee keer eerder in Nijmegen, beide duels - in 2014 tegen Brazilië en in 2017 tegen Ierland - eindigden doelpuntloos.

Selectie

Jill Baijings (SGS Essen, Dui), Lineth Beerensteyn (Bayern München, Dui), Anouk Dekker (HSC Montpellier, Fra), Merel van Dongen (Atlético Madrid, Spa), Daniëlle van de Donk (Arsenal, Eng), Kika van Es (FC Twente), Sisca Folkertsma (FC Twente), Loes Geurts (BK Häcken, Zwe), Stefanie van der Gragt (Ajax), Jackie Groenen (Manchester United, Eng), Renate Jansen (FC Twente), Dominique Janssen (VfL Wolfsburg, Dui), Inessa Kaagman (Brighton & Hove Albion, Eng), Lize Kop (Ajax), Lieke Martens (FC Barcelona, Spa), Vivianne Miedema (Arsenal, Eng), Aniek Nouwen (PSV), Victoria Pelova (Ajax), Jill Roord (Arsenal, Eng), Shanice van de Sanden (VfL Wolfsburg, Dui), Katja Snoeijs (FC Girondins de Bordeaux, Fra), Sherida Spitse (Ajax), Sari van Veenendaal (PSV) en Lynn Wilms (FC Twente).

Uitslagen
Op vrijdagavond werd er een moeizame wedstrijd tegen Spanje gespeeld. De wedstrijd werd door de OranjeLeeuwinnen met 1-0 verloren.

Tegen Australië was het Nederlands vrouwenelftal sterker en wist maar liefst met 5-0 te winnen. Een kanttekening bij deze wedstrijd is dat Australië een groot deel van hun basiselftal miste door corona voorzorgsmaatregelen van de bond.