Vrijdag 15 maart 2019

VAR óók bij WK Vrouwenvoetbal 2019

VAR_op_WK_Vrouwen_2019.jpg

Het WK Vrouwen 2019 heeft een primeur: voor het eerst doet de VAR op het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen zijn intrede. Ook de Oranje Leeuwinnen krijgen te maken met de videoscheidsrechter.

En ook het WK vrouwenvoetbal 2019 in Frankrijk kent de nieuwe 'sensatie': de VAR doet zijn intrede deze zomer bij het wereldkampioenschap voor dames. Dat heeft de FIFA besloten, nadat de VAR ondertussen al breed ingeburgerd is geraakt.

VAR: fenomeen nu óók bij het vrouwenvoetbal
Het systeem van videoarbitrage is al een fenomeen geworden bij onder andere het WK 2018 voor mannen in Rusland en in de knock-outfase van de Champions League. Maar vanaf deze zomer is dus ook op het hoogste niveau bij de vrouwen het moderne voetbalrechtssysteem van kracht. Zoals bekend zullen ook de Oranje Leeuwinnen uit Nederland ermee te maken krijgen. Het WK van 2019 begint op 7 juni en duurt precies een maand: tot en met 7 juli.

Videoscheidsrechter op vrouwen WK + andere FIFA-besluiten
De beslissing van de wereldvoetbalbond rondom de videoscheidsrechter kreeg zijn beslag tijdens de vergadering van de zogeheten FIFA Council. Een andere beslissing die in Miami definitief werd, is om het aantal deelnemers aan het WK voor clubs (bij de mannen) te verhogen van acht naar maar liefst 24. De nieuwe opzet voor dit WK voor clubteams gaat van start in 2021, en komt in de plaats van de huidige Confederations Cup dat elke vier jaar gehouden werd.

Nederland op het WK: voor het eerst spelen met de VAR op 11 juni
Het Nederlands vrouwenelftal zal voor het eerst te maken (kunnen) krijgen met de VAR op dinsdag 11 juni. Dan namelijk staat voor de Oranjevrouwen de eerste WK-wedstrijd op het programma, tegen Nieuw-Zeeland. Daarna volgen in Poule E het groepsduel met Kameroen (zaterdag 15 juni) en dat met Canada (donderdag 20 juni). Komt Nederland de groepsfase door, dan wacht de videoscheidsrechter in één of meerdere wedstrijden in de vervolgfase: de achtste finales t/m finale van het WK. Zie ook de pagina Opzet WK Vrouwen met info over onder andere de knock-outfase van het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen.