Zaterdag 12 mei 2018

Wat is de Volleyball Nations League?

Volleyball_Womens_Nations_League_2018_en_WK_speelschema_Oranje_volleybal_dames_Laura_Dijkema.jpg

De Volleyball Nations League is de opvolger van de World Grand Prix voor vrouwen. Deze nieuwe League start in 2018 met voor de Nederlandse volleybalsters van Oranje vijfmaal drie wedstrijden.

De Volleyball Nations League voor dames is een nieuwe competitie voor landenteams, als opvolger van de World Grand Prix voor vrouwen. Dit nieuwe elitetoernooi valt onder de wereldvolleybalbond FIVB en staat voor het eerst op het programma in 2018. Aan de Volleyball Nations League doen zestien landen mee.

Vijf keer drie wedstrijden
Voor elk van deze zestien landen staan er in het elitetoernooi vijftien poulewedstrijden op het programma. Er zijn in de Volleyball Nations League vijf driedaagse toernooien met elk drie wedstrijden per land.

In Rusland, Japan, Apeldoorn, Rotterdam en Duitsland
Twee van deze pouletoernooien zijn in Nederland: in Omnisport Apeldoorn en Topsportcentrum Rotterdam, vanaf respectievelijk 29 mei en 5 juni 2018. Ook zijn er wedstrijdseries in Jekaterinenburg (Rusland, vanaf 15 mei), Toyota (Japan, vanaf 22 mei) en Stuttgart (Duitsland, vanaf 12 juni). Daarna volgt de 'Final Six', waarin definitief de prijzen worden verdeeld.

Deelnemende landen aan Volleyball Nations Leagie Vrouwen 2018
De zestien landen die met hun vrouwen volleybalteam meedoen aan de Volleyball Nations League in deze eerste editie in 2018 zijn: Argentinië, België, Brazilië, China, Dominicaanse Republiek, Duitsland, Italië, Japan, Zuid-Korea, Nederland, Polen, Rusland, Servië, Thailand, Turkije en Verenigde Staten.

Wat zijn de core teams?
Twaalf van deze landen zijn de zogeheten 'core teams'. Deze zijn zeven jaar lang zeker van deelname, waaronder de Nederlandse vrouwen.

Wat zijn de challenger teams?
De overige vier landenploegen zijn de zogeheten 'challenger teams'. Zij kunnen degraderen naar de continentale landencompetities, en van daaruit weer promoveren naar de hoogste, zogeheten intercontinentale competitie.

Na Volleyball Nations League volgt WK Volleybal Vrouwen 2018
Deze wedstrijden bereiden het Nederlands damesteam deels voor op het WK Volleybal Dames 2018.