Dinsdag 11 april 2017

Wedstrijdverslag EERSTE helft Nederland - IJsland

Shanice_van_de_Sanden_-_Copyright-ProShots-1450301_-_Remko_Kool-CREDIT.jpg

Nederland tegen IJsland, 96 dagen voor de aftrap van het EK. Een nieuwe oefeninterland, in Doetinchem. Vier dagen na het verloren oefenduel met Frankrijk (1-2 in Utrecht). Zorgt het Nederlands vrouwenelftal voor revanche?

Het lijkt een mooie strijd te worden vanavond
De wedstrijd begint meteen met een opening voor IJsland, gevolgd door een mogelijkheid voor Nederland als direct antwoord daarop. En ook weer meteen daarna: een blessure voor de IJslandse Elisa Vioarsdottir, die al binnen twee minuten wordt vervangen door Rakel Honnudottir. Het geeft aan dat het wel eens een mooie strijd kan worden vanavond. Een oefeninterland met passie.

Aanvallende intenties
Het is een ontmoeting met aanvallende intenties, van beide landen. Dat bewijst bijvoorbeeld Shanice van de Sanden, die in de 12e minuut alleen op de keeper afgaat. Zij heeft oog voor een medespeler en geeft de bal voor. Achteraf gezien had ze beter zelf kunnen schieten, want de IJslandse verdediging kan de bal onderscheppen.

Nederland oogt steady en balvast. Veel meer dan het geval was afgelopen vrijdag tegen Frankrijk. De Fransen zijn echter wereldtop (derde op de wereldranglijst) en IJsland staat op de FIFA Women’s World Ranking slechts achttiende. De tegenstand is dus ook wat minder.

Aan de andere kant is het toch vooral de verdienste van Oranje zelf dat het zo goed overkomt. In acht eerdere ontmoetingen met IJsland verloren de OranjeLeeuwinnen maar liefst zes keer. Dat geeft toch ook de kracht aan van de tegenstander van vandaag… En toch is Nederland nu de bovenliggende partij.

Na iets meer dan kwartier lijkt een intikker van dichtbij de score te gaan openen.
Maar helaas treft Daniëlle van de Donk net geen doel. Dit komt doordat een IJslands been de grootste kans tot dusver tot hoekschop weet te verwerken.

Kort daarna breekt opnieuw Van de Sanden door op rechts. Zij geeft opnieuw een lage voorzet af. Maar opnieuw kan IJsland het gevaar tegenhouden.

Ook een schuiver van wederom Van de Donk leidt nog niet tot de 1-0. Maar… in de 22e minuut lukt het wel! Uit een vrije trap kopt Vivianne Miedema raak! Haar 37e Oranje doelpunt in 48 interlands.

Een zeer verdiende voorsprong, want het is Nederland dat de klok slaat. Oranje is telkens in de aanval en wordt in de verdediging bijna nooit in verlegenheid gebracht. Met nog een paar keer een aanval van Oranje via Shanice van de Sanden, een scrimmage en een halve scrimmage, een schot vanaf de zestien en nog enkele mogelijkheden, maakt Nederland zich op voor de tweede helft.

Opstelling Nederland: Sari van Veenendaal, Desiree van Lunteren, Anouk Dekker, Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema, Daniëlle van de Donk, Lieke Martens, Tessel Middag, Kika van Es, Kelly Zeeman, Jackie Groenen.

Zie ook de TWEEDE helft van het Nederlands vrouwenelftal tegen IJsland.

FACEBOOK EKVROUWEN.NL