Bondscoach Sarina Wiegman

Sarina Wiegman-Glotzbach (Den Haag, 26 oktober 1969) is sinds december 2016 bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal.

ACTUEEL: De 50-jarige Sarina Wiegman heeft op 14 augustus 2020 bekendgemaakt over te stappen naar de functie van bondscoach van de vrouwen van Engeland. Ze heeft getekend voor vier seizoenen. Daarmee komt er dus een opvolger bij de OranjeLeeuwinnen.

Per zomer 2021, ná de Olympische Spelen
Wiegman is daarmee de opvolger van de Engelse bondscoach Phil Neville, vanaf over één jaar, per de zomer van 2021. Dat betekent dat zij nog wel de Leeuwinnen onder haar hoede heeft tijdens de Olympische Spelen.

Contract KNVB
Wiegman zelf staat ook nog één jaar onder contract bij de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Er waren besprekingen over verlenging van het contract, maar die waren nog niet afgerond.

Engeland gastland EK 2022
Met haar als bondscoach wonnen de Oranje voetbalvrouwen de Europese titel in 2017 en behaalden zij zilver op het WK van 2019. Voor Sarina Wiegman wacht met Engeland een nieuwe, grote uitdaging: proberen Europees kampioen te worden in 2022, op het EK waarvan Engeland het gastland is.

Oranje_Leeuwinnen_bondscoach_Sarina_Wiegman.jpg

Sarina Wiegman kwam als speelster negen jaar uit voor Ter Leede en speelde in de periode 1987-2001 104 interlands (3 goals) voor het Nederlands vrouwenvoetbalelftal.

Eerder al assistent- en interim-bondscoach
Wiegman werd assistent-trainer bij het Nederlands vrouwenelftal onder voormalig bondscoach Roger Reijners en was van 1 augustus tot 1 oktober 2015 ad-interim bondscoach. Daarna was ze assistent-coach van bondscoach Arjan van der Laan, totdat ze hem na zijn ontslag opvolgde. Sinds eind 2016 staat ze aan het roer van het Nederlands vrouwenelftal en slaagde alvast in één heilig doel: Europees kampioen worden, in de zomer van 2017 met de Nederlandse Leeuwinnen.

Cijfers Sarina Wiegman als bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal (actueel per 10 maart 2020):

Interlands OranjeLeeuwinnen: 57
Winst met OranjeLeeuwinnen: 42
Gelijkspel met OranjeLeeuwinnen: 7
Verlies met OranjeLeeuwinnen: 8
Doelsaldo met OranjeLeeuwinnen: 139-35