Donderdag 20 juli 2017

Fresia = FAN VAN... OranjeLeeuwin Jackie

Fresia-2-500.jpg

Beeld: Fresia Cousiño Arias

Fresia Cousiño Arias, presentatrice van Ajax TV, is fan van... Jackie Groenen!

Fresia is al sinds augustus 2014 presentatrice bij Ajax TV. Daarin presenteert zij het programma Ajax TV Kick Off. In 2015 zette zij de volgende stap en ging ze aan de slag als verslaggeefster. Guus Rampaart van EKVrouwen.nl sprak met haar.

Hoe beleefde jij de eerste wedstrijd van de OranjeLeeuwinnen?
"Ruim vóór de wedstrijd zat ik al te genieten. Ik was voor de wedstrijd bij een symposium met ex-internationals. Daarna liepen we met een groepje naar het stadion en ik kreeg vanaf de eerste minuut al kippenvel. Omdat je ziet wat voor een Oranjegevoel er tot stand komt. Ik ben vanwege mijn werk bij heel veel voetbalwedstrijden geweest. Maar ik heb dit nog nooit meegemaakt."

Om de zoveel tijd kreeg ik kippenvel. Ook op de tribune zat ik samen met ex-internationals. Iedereen vond het écht gaaf dat het vrouwenvoetbal eindelijk zó wordt beleefd. En dan zet je ook nog eens zo’n goede wedstrijd neer met aantrekkelijk voetbal en een goede prestatie."

"Ik ben bij heel veel voetbalwedstrijden geweest. Maar ik heb dít nog nooit meegemaakt"

Fresia Cousiño Arias over de beleving bij Nederland - Noorwegen (1-0)Wat zijn jouw verwachtingen van het verdere verloop van Oranje op dit EK?

"Vooraf vond ik dat moeilijk te zeggen, omdat ze een jonge ploeg hebben en er veel druk op staat. Maar ik denk dat ze door die eerste wedstrijd echt hebben laten zien wat ze kunnen onder die druk. Ik vind ons middenveld fantastisch, en we hebben een aanval om je vingers bij af te likken. Als het op deze manier intact blijft dan zie ik niet in waarom de finale niet zou worden gehaald."

"Belangrijkste is wel dat we Duitsland ontlopen. Ik heb een stukje van Zweden – Duitsland gezien. In die wedstrijd vond ik Duitsland af en toe slordig overkomen. Duitsland is een sterk land. Maar als Nederland net zo goed speelt als tegen Noorwegen, moet het goed komen."

"Elke bal die ze heeft gaat vóóruit. Dat wil iedereen wel, maar moet je ook kunnen!"

Fresia Cousiño Arias over Jackie Groenen

Fresia-oranje-500.jpg

Beeld: Fresia Cousiño Arias

Jackie_Groenen-Copyright-ProShots-1173446-portret-pro_shots_-_Remko_Kool.jpg

Beeld: Pro Shots

Is er een OranjeLeeuwin die jou in het bijzonder aanspreekt?
"De meeste meiden ken ik goed. Ik heb ze ook de stappen zien maken naar het Nederlands elftal. Ik heb daarom ook voor iedereen in het Nederlands elftal veel bewondering. Zij zitten wellicht nog niet in de generatie die kan leven van het voetballen. Maar zij zetten wel de stappen om er aandacht voor te krijgen en het aantrekkelijker te maken. Wat dat betreft heb ik iedereen op een voetstuk staan."

"De mensen die het vrouwenvoetbal al volgden kennen haar al langer, Jackie Groenen. Ik moet zeggen dat ik wel heel erg veel respect heb voor haar. Zij zit nog niet heel lang bij het Nederlands elftal. Bij haar eigen club in Duitsland was er een speler weggevallen en zij heeft die rol overgenomen. Ze speelt al heel het seizoen goed en heeft zich goed kunnen ontwikkelen."

"Ik vind het ontzettend knap dat zij dat óók heeft doorgezet in het Nederlands elftal. Het Nederlands elftal is een groep die al heel lang samenspeelt. Jackie was daarin een beetje een verrassing, maar ze heeft zichzelf echt bewezen."

"Elke bal die ze heeft gaat vooruit. Dat is iets wat iedereen wil, maar je moet het ook kunnen! Ik kijk ook altijd met mijn media-ogen naar de speelsters. Hoe gaan ze om met de aandacht en de media. Jackie Groenen doet dat echt super goed. Ze is zichzelf, ze durft dingen te zeggen en praat niet in clichés. Als je dat allemaal optelt dan heb ik wel enigszins een favoriet bij de Leeuwinnen, ja."

"Als het op deze manier in tact blijft, zie ik niet in waarom Oranje de finale niet zou kunnen halen"

Fresia Cousiño Arias over de kansen van het Nederlands vrouwenelftal


Wat vind jij de grootste kwaliteit van het team?
"We hebben nu meerdere individuele spelers die het verschil kunnen maken. Zit Vivianne Miedema een keer niet in de wedstrijd: dan hebben we een Jackie Groenen of een Lieke Martens die het kan bepalen. Nu hebben we meerdere speelsters die beslissend kunnen zijn. Dat is ook wel echt lekker. Het neemt wat druk weg."

Wie worden de finalisten van het EK?

"Het is nu heel erg spannend. Een paar jaar geleden had je maar een paar landen die ver konden komen. Nu ligt het wat dichter bij elkaar. Wat ook erg goed is voor het vrouwenvoetbal. Ik verwacht dat Duitsland ver gaat komen. Frankrijk en Engeland vind ik ook een goede ploeg hebben. Dus één van die drie sowieso."

"Dit is ook echt wat de OranjeLeeuwinnen verdienen"

Fresia Cousiño Arias over hoe het EK en Oranje leeft in Nederland


Wie moeten we in de gaten houden?
“Ik heb in een oefenwedstrijd gezien van Spanje waar ik echt onder de indruk van was. Ze staan onder Nederland op de FIFA-ranglijst. Maar ik weet echt niet wat zij hebben gedaan. Zij zijn langer met de Nationale ploeg aan het trainen, misschien is dat het verschil. Die moeten we zeker in de gaten gaan houden. Ik ben heel erg benieuwd naar Spanje.”

Wat zou jij de OranjeLeeuwinnen nog willen meegeven?
“Het klinkt misschien cliché maar het is toch vooral het genieten. Alles wat er nu gebeurt kan in een storm ook voorbij gaan. Ik zou graag tegen ze willen zeggen, hoe erg het leeft in Nederland. Het is zo gaaf hoe het door iedereen wordt opgepikt. Dat is ook echt wat ze verdienen.”

Van welke Leeuwin is Ellen Hoog fan!?