Donderdag 20 juli 2017

Germaine de Randamie = FAN VAN... Shanice van de Sanden en Lieke Martens

b1dde54a-7799-415d-b073-40d49bb9d755.jpg

Beeld: Germaine de Randamie

Germaine de Randamie, MMA/UFC kampioen, is Fan Van... onder anderen Shanice van de Sanden en Lieke Martens!

De Randamie won op 11 februari van dit jaar de wereldtitel in MMA (Mixed Martial Arts). Dit deed ze bij de grootste MMA-organisatie van de wereld, UFC. Ze was hierdoor de eerste vedergewicht kampioen bij de vrouwen. Guus Rampaart van EKVrouwen.nl sprak met haar.

Het EK is zondag van start gegaan. Wat vond jij van de wedstrijd?
"Ik ben geboren en getogen in Utrecht, mooiste stad van het land. Dus ik had de wedstrijd niet willen missen. Ik vond het een super goede wedstrijd. Het leukste ervan vond ik: de support die de Leeuwinnen hebben gekregen. Dat is ook echt wel verdiend. Zo moet het ook blijven, het hele EK lang. Het mag ook zelfs wel méér. Het zijn allemaal topatleten die enorm goed presteren en zondag weer een topprestatie hebben neergezet."

MMA is een hele andere sport dan voetbal. Wat vind jij zelf van voetbal?
"Ik voetbal zelf bij IJFC in IJsselstein. Sinds ik een klein meisje was voetbal ik al. Ik ben een tijdje gestopt met voetbal en anderhalf jaar geleden ben ik weer begonnen. Eerst in de zaal en uiteindelijk weer teruggegaan naar het veld. Voetbal zit in mijn hart en ziel."

“Die with memories not dreams"

Germaine de Randamie


Wat zijn jouw verwachtingen voor het EK?
"Er spelen een heleboel sterke landen op het EK. Ik steun de OranjeLeeuwinnen voor honderdduizend procent. Ik hoop dat ze enorm veel plezier hebben met elkaar en dat ze het ver schoppen. Ik ben hoe dan ook trots."

VAR_op_WK_Vrouwen_2019.jpg


Van wie van de OranjeLeeuwinnen ben jij nog het meeste fan?
"Dan moet ik kiezen tussen Shanice van de Sanden en Lieke Martens. Ik vind Martens een geweldige voetballer en ze blíjft lopen. Ik houd van hard werken en dat zie ik ook bij haar terug. Maar Van de Sanden is een geboren en getogen Utrechtse."

"Zondag kopte ze hem, nota bene in haar eigen stad, mooi binnen. Ik vind het echt moeilijk kiezen tussen de twee. Ze hebben allebei hun eigen kwaliteiten. Ik ben zelf ook Utrechtse dus uiteraard sta ik daar voor honderdduizend procent achter. Maar ik houd het op allebei, ik kan niet kiezen."

Welk moment in de wedstrijd sprak jou aan?
"Dan houd ik het toch op het doelpunt. Het was natuurlijk een combinatie van mijn twee favorieten. Ze speelden alle twee echt enorm goed en ze hebben met heel hun hart gespeeld. Maar ze hebben het uiteindelijk met zijn allen gedaan. Dus châpeau voor iedereen."

Jij hebt in je eigen carrière voor een wereldtitel gevochten én gewonnen. Welke details geven nou de doorslag bij zulke belangrijke momenten?
"De wil om te winnen. Er is een gezegde: 'Hard work beats talent', en dat is absoluut waar. Ik ben daarvan overtuigd. Zondag hebben ze met man en macht gevoetbald en dát maakt het verschil. Ze móesten voor hun gevoel winnen en dat hebben ze gedaan. Soms verlies je, maar dan heb je wel alles gegeven. Ze hebben met één team één taak gespeeld en dat hebben ze geweldig gedaan. De wil maakte voor hun het grote verschil."

"Dit zijn stuk voor stuk topatleten. Die verdienen gewoon veel respect"

Germaine de Randamie


Wat vind jij de grootste kwaliteit van het team?
"Buiten de wil om te winnen, spelen ze ook nog aantrekkelijk voetbal. Altijd dominant, constant in de aanval. Bijna elke aanval die Noorwegen opzette werd gewoon afgekapt. Ze hebben ook enorm veel voetbalkwaliteiten. Heel veel dames spelen niet eens meer in Nederland."

Wat zijn jouw voorspellingen voor het EK?
"Ik ben eigenlijk heel slecht in voorspellingen, ik doe er ook nooit aan. Ik denk wel dat de OranjeLeeuwinnen een verandering kunnen maken met het oog op het Nederlandse damesvoetbal. Ik hoop dat er veel meer aandacht komt. Dit zijn stuk voor stuk topatleten. Die verdienen gewoon veel respect."

Wat zou jij de OranjeLeeuwinnen nog willen meegeven op dit EK?
"Dames, geniet van elk moment. Geniet van deze geweldige reis. Ik geloof zelf in de quote: 'Die with memories not dreams.' Loop het veld op met een glimlach en geef alles. Dan komt het goed."

De favoriete Leeuwin van Pierre van Hooijdonk, bekijk het hier!

"Loop het veld op met een glimlach en geef alles. Dan komt het goed"

De Randamie tegen het Oranjeteam