Zaterdag 29 juli 2017

Nabeschouwing: OranjeLeeuwinnen - Zweden

Tickets_WK_Vrouwen_2019_Frankrijk.jpg

Pro Shots

De OranjeLeeuwinnen zijn door naar de halve finale! Door de 2-0 overwinning op Zweden staan de Leeuwinnen weer in de halve finale van het EK. Ook in 2009 kwam het Nederlands elftal tot de halve finale. Lieke Martens en Vivianne Miedema waren zaterdagavond de doelpuntenmakers.

"Vertrouwen in Miedema"
Bondscoach Wiegman voerde ten opzichte van het duel tegen België maar één wijziging door. Desiree van Lunteren kreeg weer de voorkeur boven Liza van der Most. Ook kreeg Van der Gragt weer de voorkeur boven aanvoerder Van den Berg. Vivianne Miedema, die veel kritiek kreeg afgelopen week, stond zoals gewoonlijk weer in de basis.


"Gelukkig was het geen penalty"

Van der Gragt bleef in de kleedkamer met een blessure. Hierdoor mocht Van den Berg haar rentree maken, Spits bleef wel de aanvoerder. Geen grote kansen in de eerste helft van de wedstrijd. Wel hadden de Leeuwinnen veel druk naar voren en veel balbezit. De grootste kansen kwamen van Lieke Martens en Sherida Spitse die een vrije trap over het doel schoot. Ook zagen we een actievere Miedema op het veld die ook voor zichzelf kansen creëerde.
In de 33ste minuut kregen de OranjeLeeuwinnen een vrije trap mee net buiten het zestienmetergebied. In de herhaling bleek het een penalty te zijn. Lieke Martens mocht deze keer aanleggen en met succes. Ze schoot de bal hard in de rechterhoek.

"Zweden komt goed uit de startblokken"
Zweden begon goed aan de tweede helft en kreeg gelijk een grote kans. Rolfö had de gelijkmaker moeten maken maar mikte net naast. Daarna was het de gevaarlijke Blackstenius die dicht bij een doelpunt was. Het doelpunt viel aan de andere kant. Martens stuurde met een geweldige bal de snelle Van de Sanden weg. Die hem panklaar legde voor Miedema. Miedema schoot hem makkelijk binnen en had hierdoor haar eigen vloek verbroken door eindelijk te scoren op een eindtoernooi.

Nederland won met 2-0 en zijn door naar de halve finale. Ze kunnen Frankrijk of Engeland tegen zich krijgen. In 2009 verloren ze in de halve finale tegen Engeland. Frankrijk - Engeland staat vanavond 20:45 op het programma.