Donderdag 3 augustus 2017

Nabeschouwing Nederland - Engeland "NEDERLAND DOOR NAAR FINALE" (VIDEO)

WhatsApp_Image_2017-08-03_at_20_25_48.jpeg

Beeld: EKVrouwen.nl

NEDERLAND IS DOOR NAAR DE FINALE! Door met 3-0 te winnen in de halve eindstrijd tegen Engeland gaan de OranjeLeeuwinnen door naar de EK-apotheose in eigen land. Weer een topprestatie van onze Leeuwinnen die winnen van de grote overgebleven favoriet, nadat dat titelhouder Duitsland eerder al naar huis ging. Lees hier het volledige verslag van de wedstrijd.

Bondscoach Sarina Wiegman begon met dezelfde basiself als tegen Zweden. Stefanie van der Gragt keerde weer terug in de basis. Bij Engeland was keepster Bardsley geblesseerd en Jill Scott geschorst.

Denemarken won eerder op de avond al met strafschoppen van Oostenrijk en plaatste zich dus als eerste voor de finale.

"Oranje de bovenliggende partij"
Dat Engeland lang geleden bekendstond om het 'kick and rush' voetbal, wisten we. Maar de aftrap van The Lionesses nu in 2017 was wel héél vreemd. De Engelsen stonden met zes speelsters op de middenlijn en sprintten tegelijk naar voren toen de aftrap genomen werd. Maar het leidde tot niets.

Het grootste gevaar in het eerste deel van de wedstrijd komt vooral van Oranje, van de rechterkant. Net zoals tijdens de andere wedstrijden, is Shanice van de Sanden de gezochte speelster. Er worden geen grote kansen gecreëerd door beide ploegen, tot de 22e minuut. Lieke Martens speelt de bal op een vrije Jackie Groenen die genoeg tijd krijgt voor een mooie voorzet. Deze komt bij Vivianne Miedema terecht die boven de Engelse verdediging uitkomt. Ze kopt hem in de rechterhoek: 1-0! Toch alweer de tweede EK Vrouwen 2017-goal voor Miedema!

"Nederland komt goed weg"
Na het openingsdoelpunt is het vooral Engeland dat aanvalt. Nederland komt een aantal keer goed weg. Na een corner van Engeland is Sherida Spitse de redder in nood. Zij voorkomt, met haar knie, dat de bal de goal in zweeft.

Desiree van Lunteren, die al in de beginfase geel kreeg, moet oppassen voor nog een kaart. Ze komt wat dat betreft een aantal keer goed weg.

"Engelse verdedigsters staan te slapen"
De tweede helft begint met een grote kans voor Nederland. Door een mooie actie van Miedema komt de bal bij Van de Sanden, die hem rakelings naast schiet.

Engeland blijft de gevaarlijkere ploeg, maar Nederland komt er af en toe uit met counters. Dit leidt in de 63e minuut tot een goal van Daniëlle van de Donk! Door een slechte bal van een Engelse verdediger komt de bal bij haar terecht en ze lepelt 'm over de keeper: 2-0!

De Engelsen geven niet op. Dat leidt tot een paar goede kansen maar Sari van Veenendaal is opnieuw de redder in nood voor Oranje. Duggan komt oog in oog te staan met de keepster, maar Van Veenendaal wint dit belangrijke duel.

"Geschreeuw tegen de scheids en eigen doelpunt"

De Engelsen blijven klagen tegen de scheidsrechter. Ook Duggan, die een duidelijke schwalbe maakt in het zestienmetergebied, wordt steeds bozer op de scheidsrechter. De boosheid neemt toe zodra de arbiter 'slechts' twee minuten blessuretijd bekendmaakte. Tot overmaat van Engelse ramp was het juist Nederland dat in de slotseconden succes had: via een eigen doelpunt van Engeland.

"NEDERLAND DOOR NAAR EK-FINALE"

Na 90 minuten gestreden te hebben zijn de OranjeLeeuwinnen door naar de finale van het EK. Door doelpunten van Miedema en Van de Donk, plus een eigen doelpunt van Engeland, winnen de Leeuwinnen opnieuw, van een favoriet. Oranje ontmoet in de finale Denemarken. In de groepsfase won de ploeg van de succesvolle bondscoach Sarina Wiegman al van Denemarken: 1-0. En nu, aanstaande zondag, kan Oranje het karwei afmaken...