Woensdag 5 april 2017

Vader Folkertsma over zijn dochter: “Sisca is een echte doorzetter en teamspeler” (Sparkle +1!)

Selectie_Oranje_Leeuwinnen_WK_-_Ciska_Folkertsma.jpg

In Vragen aan een Bekende neemt EKVrouwen contact op met iemand die de OranjeLeeuwin in kwestie goed kent. Een vriendin, coach van vroeger, familielid: het kan allemaal. Deze week: Jelle Folkertsma, vader van Sisca Folkertsma. Sisca zelf verdient hiermee haar eerste Sparkle!

Topsporters kunnen vaak slecht tegen haar verlies. Hoe zit dat bij Sisca?
"Sisca wou wel heel erg graag winnen, maar ze heeft nooit slecht tegen haar verlies gekund. Wij wonen ook in Sloten, dat is een dorpje met 800 inwoners. In kleine plaatsen hoor je over het algemeen niet bij de beste clubs. Ze wilde altijd wel winnen, maar verliezen is ze ook gewend."

Denkt u dat dat goed is geweest voor Sisca?
"Dat denk ik wel. Wat mij betreft moet je tijdens de wedstrijd zo lang mogelijk voor de winst gaan. Maar als het om wat voor reden niet lukt, dan is dat niet meer dan jammer. Uiteindelijk blijft het een spelletje. Ze heeft ook bij sc Heerenveen gespeeld, die winnen ook niet alles, dus dat heeft ze wel echt geleerd."

Welke kwaliteiten die Sisca vroeger had zie je nog steeds terug?
"Ze had ontzettend veel doorzettingsvermogen, dat heeft ze nog steeds. En ze is een echte teamspeler. Die doet eigenlijk alles in het belang van het team. Daarmee doet ze zichzelf ook nog weleens tekort denk ik, want ze doet echt alles in teambelang."

"Sisca doet eigenlijk alles in het belang van het team"

Jelle Folkertsma, 'de vader van'


Denkt u dat ze daardoor wat minder doelpunten scoort?
"Ach, voetbal is een teamsport. Het belangrijkste is het team. Daar gaat het om. Sisca voetbalt ook voor het team en niet voor zichzelf. En Sisca wordt in Oranje als spits gebruikt, dan is doelpunten maken erg belangrijk. Maar eigenlijk is zij de aangever, hè? Als je de wedstrijden van PSV ziet, zie je dat Sisca heel vaak de aangever is. Daar speelt ze ook niet in de spits, maar op een andere positie."

Dus als Sisca zelf kan scoren of kan afleggen naar een medespeelster die op een betere positie staat, legt zij hem altijd af?
"Dat weet ik heel zeker. Zal ze altijd doen."

Sprong Sisca er vroeger ook al uit, toen ze bij de jeugdteams speelde?
"Ja. Het valt sowieso al op als je tussen de jongens voetbalt en ook nog goed mee kan doen. Dat was bij Sisca het geval. Ze kon makkelijk mee. Bovendien zie je bij dames die met jongens meevoetballen dat ze vaak wat achterlopen op de leeftijdsgroep. Bij Sisca was dat zelfs omgekeerd: die speelde altijd met jongens die ouder waren. Op haar veertiende deed ze bijvoorbeeld al mee met de C’tjes."

Bent u trots op Sisca?
"Ik ben hartstikke trots op Sisca. Ik vind het prachtig als ik Sisca zie voetballen en als ik zie wat er nu uitkomt... Ik heb altijd gedacht dat ze heel ver zou kúnnen komen, maar daarin spelen ook heel veel andere dingen mee. Dan is het wel mooi dat het er niet alleen inzit, maar dat het er ook daadwerkelijk uitkomt."

Tekst: EKVrouwen.nl/Imre Himmelbauer
Foto: KNVB

"Sisca wordt in Oranje als spits gebruikt. Maar eigenlijk is zij de aangever, hè?"

Opnieuw Jelle Folkertsma

photo_f7-75.jpg