Maandag 3 juli 2017

Oud judoka opgeroepen voor Oranje Leeuwinnen

Programma_Oranje_Vrouwen_WK.jpg

Jackie Groenen is een opvallende naam in de oranje-selectie. De middenvelder speelt momenteel in Duitsland bij 1. FFC Frankfurt. Toch heeft deze jonge leeuwin al éérder aan internationale toernooien meegedaan, zegt ze tegenover NU.nl.

Jacky Groenen, dit wordt jouw eerste EK. Je bent een van de minst ervaren oranje spelers, maar aan de andere kant heb je een beetje EK-ervaring toch?
"Ja, met het judoën bedoel je. Ik heb één EK gedraaid met het judo en toen ben ik 3e geworden."

Dus je weet hoe je met de zenuwen om moet gaan?
"Ja, op zich wel. Ik heb al wel die spanningen meegemaakt en judo heeft mij altijd heel veel geholpen. Het EK voetbal is wel van een ander kaliber dus het wordt eigenlijk mijn eerste grote toernooi. Ik kan niet wachten!"

Is het ooit een moeilijke keuze geweest tussen judo of voetballen?
"Nee, Ik ben altijd wel echt een voetballer geweest in mijn hart. Judo kwam er eigenlijk bij om wat stabiliteit te krijgen en goed met mijn lichaam om te kunnen gaan. Dus eigenlijk was het altijd wel voetballen. Judo werd wel eigenlijk steeds leuker en leuker dus op het einde was het wel lastig. Maar heb uiteindelijk voetbal gekozen."

Als je 3e van Europa bent in je leeftijdsklasse dan is het toch meer dan een uit de hand gelopen hobby?
"Het begon echt als een soort ondersteuning voor het voetballen. Op een gegeven moment liep het steeds verder uit de hand. Ik ging Nederlands kampioenschappen winnen. Ik denk dat ik er zes heb gehaald. Ik werd steeds beter en trainde iedere dag met dezelfde coach, Jan de Rooi. Op een gegeven moment werd het gewoon iets heel groots. Dat was eigenlijk niet de bedoeling van tevoren. Op het einde moest ik echt een keuze maken maar het werd snel duidelijk."

Bij het Nederlands elftal zat vroeger Boudewijn Zenden, kwam ook uit een echte judofamilie. Helpt die judoachtergrond nu nog?
"Heel veel vind ik. Op het veld zeker. Zoals ik al zei: de stabiliteit. Maar ook de duellen aan gaan, de timing, dat soort dingen. Dus ja, ben er heel blij mee. Ik ben heel klein maar ik weet wel hoe ik me staande moet houden. Daarin helpt het me heel erg.

Bron: NU.nl