Dinsdag 18 juli 2017

Pierre van Hooijdonk = FAN VAN... Sherida Spitse

Pierre_van_Hooijdonk_-_ambassadeur_WEURO_2017-500.jpg

Beeld: KNVB.nl

Pierre van Hooijdonk, ambassadeur van WEURO 2017 en oud-international, is fan van... onder anderen Vivianne Miedema en Sherida Spitse!

Van Hooijdonk speelde onder andere op het WK 1998, EURO 2000, EURO 2004 en won de UEFA Cup met Feyenoord. Guus Rampaart van EKVrouwen.nl sprak met hem.

U bent ambassadeur van WEURO 2017. Wat gaat u de komende tijd doen?
"Mijn grootste werkzaamheden zijn vóór het toernooi geweest. Dat was vooral het promoten van het EK. Ik ben bij de loting geweest en ik heb scholen bezocht. Nu is het eindelijk van start gegaan en ben ik uiteraard aanwezig bij de wedstrijden."

Wat vindt u van het vrouwenvoetbal in Nederland?

"Ik ben tien jaar geleden gestopt met profvoetbal, vanaf dat moment ben ik bij oude amateurclubs gaan spelen. Daar hebben ze nu wél vrouwenteams die ze vroeger níet hadden. Dezelfde groei zag ik ook bij andere amateurverenigingen. Het vrouwenvoetbal is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Het gevoel, van jaren terug, dat meisjes niet mee mogen doen, dat is écht helemaal weg. Het is nu gewoon normaal dat er meisjes voetballen. Dat is een mooie ontwikkeling."

"Na dat vrije trappenduel ben ik wel een beetje fan geworden van haar!"

Pierre van Hooijdonk


U heeft ook in het Nederlands elftal gespeeld en de UEFA cup gewonnen. Welke details geven de doorslag bij een groot toernooi?
"Het Nederlands team is niet de topfavoriet zoals Zweden en Duitsland. Maar je moet altijd alle opties open houden om iemand te verrassen. Het is eigenlijk een stukje enthousiasme gepaard met slimmigheidjes zoals: corners, vrije trappen. Dat zijn onderdelen, waar je niet de bovenliggende partij voor hoeft te zijn, om wedstrijden te winnen. Daaraan is zeker veel aandacht besteed."

"Haar trap is zuiver en altijd gericht geschoten"

Vrije trappen-specialist Pierre van Hooijdonk over OranjeLeeuwin Sherida Spitse

copyright-proshots-994727-Sherida_Spitse-Pro_Shots-Erik_Pasman.jpg

Beeld: Pro Shots


Van wie van de OranjeLeeuwinnen bent u fan?
"Je kijkt natuurlijk eerst altijd naar de positie waar je zelf hebt gespeeld, dat is Miedema. Zij is heel erg belangrijk door haar scorend vermogen en is misschien wel de beste speelster.

"Ik heb twee weken terug een vrije trappen-wedstrijd gedaan tegen Sherida Spitse. Ik vind het mooi om te zien dat er bij vrije trappen weinig verschil is tussen man en vrouw. Haar trap was zuiver en altijd gericht geschoten. Daardoor ben ik wel een beetje fan geworden van haar."

Wat zou u de OranjeLeeuwinnen willen meegeven voor dit toernooi?
"Je moet altijd gefocust zijn op de wedstrijd, maar daarin moet je óók kunnen genieten. Want voordat je het weet zitten de drie weken erop."

"Vóór je het weet, zitten de drie weken erop"

Van Hooijdonk


Wat is de grootste kwaliteit van de OranjeLeeuwinnen?
"Achterin zit het goed in elkaar en is elke positie goed bezet. Ze hebben een razendsnelle rechtsbuiten. Ze hebben creativiteit met Martens. Van de Donk en Miedema hebben scorend vermogen. Het is een goed uitgebalanceerd elftal."

Wat zijn uw voorspellingen voor het EK? (finalisten, de darkhorse)
"Ik verwacht dat Duitsland de grote favoriet is. Ik heb als darkhorse eigenlijk Nederland. Het thuisvoordeel is natuurlijk bepalend. Stadions zijn al uitverkocht en de aandacht wordt alleen maar méér zodra Oranje uit de groepsfase is."

Nance van der Meer = FAN VAN... Mandy van den Berg!