Vrijdag 4 augustus 2017

Terugblik: Nederland - Denemarken op EK

Recordinternational_Oranje_Vrouwen_Sherida_Spitse.jpg

Nederland komt in de finale van het EK een bekende tegen: Denemarken. In de groepsfase van dit toernooi was Nederland al te sterk voor de Denen. Maar Denemarken is in dit toernooi flink gegroeid.

Na de groepswedstrijd tegen Nederland hebben ze de twee grootste EK-favorieten (mede) uitgeschakeld: Noorwegen en Duitsland. Wij blikken terug op de vorige ontmoeting van Nederland tegen Denemarken; 1-0 op donderdag 20 juli, Sparta Stadion, Rotterdam.

Vooral de eerste 10 minuten van de wedstrijd is Nederland dominant. De Denen creëren slechts kansen met lange ballen, maar het is Nederland dat de doelpogingen heeft. In de 10e minuut krijgt Miedema een grote kans, ze kopt de bal op doel, maar met moeite kan de keeper nog redden. In de 20e minuut krijgt Nederland een penalty. Van der Donk wordt onderuitgehaald en Spitse zet de stand op 1-0.

Daarna begint Nederland te nonchalant aan de spelhervatting. Er wordt slordig uitverdedigd en Harder komt één op één met keeper Van Veenendaal, maar die treedt heel goed op.

In de eerste 10 minuten van de tweede helft zijn het de Denen die het initiatief nemen. Eindelijk zien we de Deense spits Harder in actie, ze is een groot gevaar en creëert veel chaos bij het doel van Van Veenendaal. Maar het Nederlandse doel blijft schoon.

De rest van de wedstrijd blijft Denemarken het strafschopgebied van de OranjeLeeuwinnen onder druk zetten. Van Veenendaal treedt heel goed op en groeit uit tot heldin van de wedstrijd. Ook de OranjeLeeuwinnen krijgen nog wat kansjes via Miedema en invalster Jansen. Maar de stand is en blijft 1-0.

Bekijk hier de nabeschouwing van de halve finale tussen Nederland en Engeland