Dinsdag 11 juli 2017

Terugblik: OranjeLeeuwinnen bijna finalist EK

copyright-proshots-994708-Manon_Melis-Pro_Shots-Erik_Pasman-HELFT-CREDIT.jpg

Pro Shots

Alweer 8 jaar geleden dat de OranjeLeeuwinnen bijna in de finale stonden van een EK. Het Europees kampioenschap werd in 2009 gehouden in Finland. De Nederlanders gingen zonder verwachtingen naar het EK maar dat bleek onterecht. EKVrouwen.nl blikt kort terug op dit mooie toernooi.

Geluk bij Poulefase
De OranjeLeeuwinnen konden van geluk spreken met hun tegenstanders in de PouleFase. Deze bestonden uit: Thuisland Finland, Denemarken en Oekraïne. In de eerste wedstrijd was Nederland te sterk voor Oekraïne die ook zonder verwachtingen vlogen naar Finland. De OranjeLeeuwinnen gingen wel onderuit tegen Thuisland Finland maar maakte het goed tegen Denemarken. De Leeuwinnen eindigde tweede in de poule. Dit EK moet Nederland weer aantreden tegen de Deense vrouwen.

Wat een spanning
De Knock-out fase zat vol spanning. Nederland speelde tegen topploeg Frankrijk, die al een zwaar toernooi achter de rug hadden. Nederland hield het na 90 minuten op 0-0 en het werden dus penalty’s. Nederland won en ging door naar de volgende ronde.

Zuur
De OranjeLeeuwinnen overtroffen zichzelf dit toernooi en stonden in de halve finale. Engeland dat derde werd in de poule was de favoriet in deze wedstrijd. Engeland kwam in de 61ste minuut op een 1-0 voorsprong. Daar konden ze maar 3 minuten van genieten toen Marlous Pieëte de 1-1 binnenschoot. Na 90 minuten stond de brilstand nog op het scorebord. Natuurlijk hoopte de OranjeLeeuwinnen op een penaltyreeks nadat ze Frankrijk met strafschoppen hadden uitgeschakeld. Maar het mocht niet zo gebeuren. Engeland scoorde de 2-1 uit een hoekschop in de 116ste minuut. Dit betekende einde verhaal voor de ploeg van toenmalig bondscoach Vera Pauw. Engeland werd in de finale uitgeschakeld door Duitsland.

Terugblik: Hoe verliep het EK 2013 voor onze OranjeLeeuwinnen?