Zondag 6 augustus 2017

Voorbeschouwing EK Finale: Nederland - Denemarken "Analyse Denemarken"

Flag_of_Denmark-beter.jpg

Vanavond is het zover! De OranjeLeeuwinnen nemen het op in de EK-finale tegen Denemarken. De eindstrijd van WEURO2017 wordt gespeeld in de Grolsch Veste in Enschede vanaf 17.00 uur. Denemarken is allesbehalve een vreemde voor Nederland. In de groepsfase ontmoetten de teams elkaar al. Nederland won met 1-0.

Denemarken in de groepsfase
De Denen hebben een zwaar en moeilijk EK gespeeld. In de groepsfase kwamen ze sterke ploegen tegen als Nederland en Noorwegen. In hun eerste wedstrijd wonnen ze 'onterecht' van een aanvallend België. Daarna verloren ze van Nederland door een penalty van Sherida Spitse. De laatste groepwedstrijd tegen Noorwegen wonnen ze weer, maar niet gemakkelijk. Na een kleine 1-0 eindigde Denemarken als tweede in de poule.

Denemarken verslaat topfavoriet
Duitsland was dé topfavoriet op dit EK. Duitsland zou in de kwartfinale wel even een gemakkelijke overwinning op Denemarken boeken. Door een hevige regenbui werd de wedstrijd verzet naar de volgende dag. Die wedstrijd verliep aanvankelijk zoals iedereen had verwacht; Duitsland kwam vroeg op voorsprong. Toch kwamen de Denen terug, hetgeen leidde tot de gelijkmaker. Uiteindelijk wist Denemarken op een 'Duitse' manier van Duitsland te winnen door in de 80e minuut de 2-1 te scoren.

De penalty-specialist van Denemarken
De Denen namen het in de halve finale op tegen Oostenrijk. De twee teams waren allebei verrassend ver gekomen. De verdedigende tactiek van beide teams was goed terug te zien in deze wedstrijd. Denemarken en Oostenrijk wisten niet te scoren in 90 minuten. Ook in de verlenging bleef de 0-0 op het scorebord. En dus moest de wedstrijd beslist worden door strafschoppen.

Oostenrijk, dat net Spanje had verslagen met strafschoppen, was de favoriet in deze strafschoppenreeks. Maar de Deense keepster bleek een echte penalty-specialist. De Denen wisten met 3-0 te winnen in de strafschoppenserie en boekten zo een plaats in de EK-finale, tegen Oranje.