Zaterdag 15 juli 2017

Vrouwelijke Cruijff: "Je moest blij zijn als je tien gulden kreeg"

copyright-proshots-888500-Jasper_Ruhe.jpg

Pro Shots

Oud-voetballer José van Hoof, ook wel de vrouwelijke Johan Cruijff genoemd, denkt dat het Nederlands vrouwenelftal de derde plek gaat veroveren dit EK: “Ze gaan ver komen, ze hebben een goed elftal," zegt ze tegenover NOS.nl

"Heb het geprobeerd met korfbal"
Van Hoof is nu 64 jaar oud. Tientallen jaren geleden was ze spits van de OranjeLeeuwinnen. “Ik moest altijd de bal hebben. Dan scoorde ik, want ik was spits, dus ik moest scoren." Ze wilde alleen maar voetballen, vertelt ze. "Ik heb het geprobeerd met korfbal, maar met die bal in dat korfje: dat vond ik helemaal niks.”

Van Hoof werd de vrouwelijke Johan Cruijff genoemd vanwege haar speelstijl, scorend vermogen en het tactische inzicht. Als ze iemand passeerde ging ze terug om dat nog een keer te doen.

"Blij zijn als je tien gulden kreeg"

Alle EK-wedstrijden zijn te zien bij de NOS. In de jaren 70 waren er nog geen Europese- of Wereld kampioenschappen in het vrouwenvoetbal. De OranjeLeeuwinnen speelden in die tijd drie of vier interlands per jaar. “We hadden ongeveer twee tot drie keer centrale training per jaar. Er was niks, je moest blij zijn als je tien gulden kreeg voor de trein”, zegt José van Hoof. Daarom is ze nu zo blij met de ontwikkelingen: “Dat het EK hier nu gehouden wordt, vind ik al geweldig. Bijzonder, ja. Er is veel meer voor die grieten en dat is maar goed ook.”

"Een ton minder"
Toch kan het altijd nog beter. "Ze zeggen soms wel eens dat er geen geld is. Maar dan denk ik: betaal die mannen een ton minder per jaar, dan kunnen de dames ook spelen. Daar schort het nog wel eens aan."

Schotland mede-organisator EK in Nederland