Zondag 16 juli 2017

1 minuut sneloverzicht EK & onze OranjeLeeuwinnen!

Sherida_Spitse_-_Copyright-ProShots-1174547_Remko_Kool-CREDIT.jpg

Het is eindelijk zover, de start van het EK vrouwenvoetbal in Nederland begint vandaag. Om 18.00 uur openen onze leeuwinnen het EK tegen Noorwegen. Voordat je aan het EK begint, lees je hier kort alles wat je moet weten over het EK.

WEURO2017
Ons land is dit jaar gastheer van het EK Voetbal. De wedstrijden worden gespeeld in Utrecht (De Galgenwaard), Doetinchem (Stadion de Vijverberg), Rotterdam (Sparta Stadion), Breda (Rat Verlegh Stadion), Deventer (De Adelaarshorst) en Tilburg (Willem II Stadion).

Aan het EK doen zestien Europese landen mee. De zestien deelnemers worden in de groepsfase verdeeld in vier groepen van vier. De beste twee van elke groep spelen in de kwartfinales. Volgens het knock-outsysteem volgen daarna de halve finales en de finale.

Poule-indeling en wedstrijdschema
Oranje neemt het in de poulefase op tegen Noorwegen, Denemarken en België.

Zondag 16 juli:
18:00 Nederland - Noorwegen (De Galgenwaard, Utrecht)

Donderdag 20 juli:
20:45 Nederland - Denemarken (Sparta Stadion, Rotterdam)

Maandag 24 juli:
20:45 België - Nederland (Willem II stadion, Tilburg)

Vanaf zaterdag 29 juli begint de knock-outfase en op zondag 6 augustus wordt de finale in Enschede gespeeld.

Lees hier het complete wedstrijdschema van de zestien deelnemende landen: Speelschema EK 2017

Het Nederlands vrouwenelftal
De selectie bestaat uit 23 speelsters. De speelsters worden aangevoerd door coach Sarina Wiegman. In 2016 volgde zij bondscoach Arjen van der Laan op, daarvoor was zij al betrokken bij het team als assistent- en interim-bondscoach. Hieronder worden een aantal spelers uitgelicht.

Mandy van den Berg
De verdedigster en aanvoerder van het Nederlands vrouwenelftal debuteerde in 2010. Van den Berg speelde tot op heden 86 wedstrijden voor Oranje en wist daarnaast zes keer trefzeker te zijn. Sinds januari 2016 speelt de Oranje-captain voor het Engelse FC Liverpool.

Lieke Martens
Wie het vrouwenvoetbal met regelmaat volgt, zal de transfer van Lieke Martens van het Zweedse FC Rosengård naar FC Barcelona niet zijn ontgaan. Tijdens het EK zal Martens ook haar 75e wedstrijd gaan spelen voor Oranje. Dit zou vanavond al kunnen gebeuren als Martens speelminuten krijgt tegen Noorwegen. Zes jaar geleden debuteerde Martens bij Oranje in een oefenduel met China. Martens scoorde tot op heden dertig maal voor de Oranjeleeuwinnen.

Sherida Spitse
Met 133 wedstrijden is zij op dit EK de recordhoudster van het aantal gespeelde wedstrijden voor het Nederlands vrouwenelftal. Spitse debuteerde in 2006 op 16-jarige leeftijd voor Oranje. Nog opmerkelijker aan dit debuut was, dat dit de eerste keer was dat zij met een vrouwenelftal speelde.

Vivianne Miedema
De meeste doelpunten kunnen wij verwachten van Miedema. Met 41 goals is zij de meest scorende speelster die aan het dit EK deelneemt voor Nederland. Sinds juni 2017 speelt de Oranjespits voor Arsenal LFC.

Lees hier over de hele selectie: Compleet overzicht selectie

Statistieken Oranje vrouwen
Sinds 1982 neemt ons nationale vrouwenteam deel aan het EK en WK. In 2009 slaagde de Nederlandse vrouwenploeg er voor het eerst in een eindronde te bereiken. De Oranjes speelden de halve-finale in Finland tegen Engeland en verloren helaas met 2-1. In 2015 maakte het Nederlands vrouwenelftal haar debuut op het WK. Echter kwamen de Oranjes op dat toernooi niet verder dan een plaats in de achtste finale.


Door: Lara Snel