Vrijdag 7 april 2017

Leeuwinnen strijden moedig tegen te sterk Frankrijk

Lieke_Martens_-_Copyright-ProShots-1564192_-_Pro_Shots_-_Remko_Kool-CREDIT.jpg

Doelpuntenmaker namens Nederland, na een mooi uitgespeelde aanval: Lieke Martens, hier in een luchtgevecht met de Française Amandine Henry.

De oefenpartij Nederland – Frankrijk in het Galgenwaard in Utrecht is de eerste oefeninterland van een reeks oefenwedstrijden van de Oranjeleeuwinnen. Op papier is Frankrijk de sterkste partij, de nummer 3 van de wereld.

De Oranjes beginnen fel en domineren al gauw op het middenveld.
In de 4e minuut kan Miedema de Franse keepster onder druk zetten en een minuut later blokkeert ook Van de Sanden het schot van de keepster. In de 12e minuut zijn het de Fransen met de kansen, de eerste doelpoging van de wedstijd is een feit en komt van Franse voet. Goed optreden van Veenendaal zorgt ervoor dat de stand op 0-0 blijft.

Even later, in de 16e minuut, zijn het de Nederlanders die scherper zijn dan de Fransen. Martens kan de bal oppakken uit het Franse strafschopgebied, maar het schot wordt gekeerd door de keepster. 6 minuten later komt Miedema plotseling één op één met de Franse keepster, na een verkeerd geplaatste terugspeelbal van de Franse verdedigster. Veel kansen voor Nederland in deze minuten, maar de stand blijft op 0-0.

Het bloeitijdperk van Nederland houdt op wanneer Middag een felle overtreding maakt buiten het eigen strafschopgebied. De vrije trap wordt door de Fransen het zestienmetergebied ingeschoten en de Franse Le Sommer weet de bal met haar hoofd het doel in te werken: 0-1.

Nederland zakt even in, maar komt sterk terug, de Oranjes domineren weer het middenveld en winnen veel duels. Veel kansen komen er echter niet, dus gaan de dames de rust in met een 0-1 achterstand.

TWEEDE HELFT

Nederland start de tweede helft met dezelfde elf speelsters. De kansen die er vlak voor rust niet waren, zijn er in het begin van de eerste helft wel. In de 47e minuut valt de bal plots voor de voeten van Van de Donk, ze komt tot een schot, maar de arbitrage fluit de aanval af wegens buitenspel.

Na een periode van weinig kansen van beide partijen weet Le Sommer vanaf 20 meter in de 64e minuut opeens de bal over Veenendaal te werken en zet hiermee de stand op 0-2. Dit doelpunt is aanleiding voor een rustige fase, waarbij beide teams niet tot kansen komen. Totdat de Oranjeleeuwinnen de bal weten te veroveren in de 82e minuut op het middenveld en meteen tot aanval gaan. Invalster Beerensteyn kan hierdoor de bal goed voorgeven op Lieke Martens die het net weet te raken.

De laatste minuten zijn in het voordeel van Oranje, ze creëren veel kansen en misschien krijgt Miedema nog wel de grootste kans van de wedstrijd, maar deze wordt gekeerd door de keepster van Frankrijk. Ondanks sterk terugkomen van de OranjeLeeuwinnen verstrijkt de tijd en verliest Nederland met 1-2, precies 100 dagen voor het begin van het EK.


Door: Lara Snel