Zaterdag 29 september 2018

WK Volleybal: eerste punten Nederland zijn binnen...

Programma_WK_Volleybal_Japan_2018.jpg

De Nederlandse volleybalvrouwen winnen van Duitsland in de eerste wedstrijd op het WK in Japan. Beeld: FIVB.

De eerste drie punten op het WK zijn binnen voor het Nederlands vrouwen volleybalteam: 3-1 tegen Duitsland. Met een enerverende afsluitende set: 32-30. Het was na de eerste drie setstanden van 22-25, 25-21 en 25-22 goed voor de volle buit, in een wedstrijd waarin Oranje nog wel bezig was zijn draai te vinden.

Opstelling Nederland met Slöetjes als doeltreffende kracht
Maar de ontlading na het slotpunt in de prachtige vierde set was er niet minder om. Met Lonneke Slöetjes als drijvende scoringskracht: 36 punten kwamen via haar. De andere speelsters die van bondscoach Jamie Morrison in de basis mochten beginnen waren, naast diagonaal Slöetjes, spelverdeler Laura Dijkema, passers/lopers Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs, middens Yvon Beliën en Nicole Koolhaas en libero Kirsten Knip.

Eerste set voor Duitsland
In de Yokohama Arena opende Nederland het WK 2018 moeizaam. Duitsland trok de eerste set naar zich toe. Dit nadat Oranje nog wel was teruggekomen na een ruime achterstand tot zelfs een 20-19 voorsprong, maar de scherpte om het af te maken ontbrak aan de zijde van Nederland.

Oranje volleybalsters op voorsprong
Het werd goedgemaakt. In de tweede set verliep het scoreverloop omgedraaid. Nederland nam afstand, Duitsland kwam echter (tot 16-16) bij, maar Oranje zette vervolgens aan en pakte set nummer twee, met vier punten verschil. Het initiatief was en bleef bij de formatie van Morrison, hetgeen een set later via het gewonnen derde bedrijf resulteerde in een 2-1 voorsprong.

Knap terug van 21-24 naar 32-30
In de vierde set probeerde Duitsland met man en macht minimaal één wedstrijdpunt te pakken door eveneens twee sets op hun naam te schrijven, en werd daarbij in eerste instantie geholpen door een terugvallend Oranje. Toch liet Nederland het niet aankomen op een vijfde set. Zelfs niet bij een 21-24 achterstand. Dat Nederland het mentale aspect beheerst, bleek vervolgens uit een nog lange reeks punten in een adembenemend slotstuk, dat pas bij 32-30 eindigde. Direct erna gevolgd door een blij, maar ook opgelucht Nederland.

Programma
Morgen - zondag 30 september - spelen de Oranje volleybalvrouwen hun tweede wedstrijd op dit WK 2018 in Japan, opnieuw in Yokohama, nu tegen het gastland vanaf 12.20 uur Nederlandse tijd. Zie ook het Programma WK Volleybal met informatie over alle wedstrijden tot en met de finale.