Vrijdag 13 januari 2017

Sarina Wiegman nieuwe bondscoach leeuwinnen

copyright-proshots-994702-Sarina_Wiegman-Pro_Shots-Erik_Pasman.jpg

Sarina Wiegman is de nieuwe bondscoach van Oranje. Sinds augustus 2014 vervulde Wiegman nog de functie van assistent-bondscoach. Het Nederlands vrouwenelftal bereidt zich momenteel voor op het EK voetbal dat van 16 juli tot en met 6 augustus 2017 in Nederland wordt gehouden.

Sarina Wiegman: 'In tweeënhalf jaar als assistent-bondscoach heb ik ervaren hoe talentvol en ambitieus deze groep is. Vooral nu met een EK in eigen land voor de deur. We weten precies welke stappen we nog moeten zetten om te presteren op het EK en ik kijk er naar uit daar mee aan de slag te gaan.’

Volgens technisch directeur van de KNVB, Hans van Breukelen is Wiegman de juiste persoon voor deze functie. Haar ervaring met het team, de juiste instelling en de kennis en het enthousiasme om er een succes van te maken, maakt haar de ideale kandidaat voor deze job.

Sarina Wiegman stelt haar leven al lange tijd in dienst van het voetbal. Als speelster kwam zij 104 keer uit voor het Nederlands elftal en werd zij twee keer landskampioen met haar club Ter Leede. Ook won zij het landskampioenschap in Amerika met de University of North Carolina. Nadat zij haar carrière als speelster beëindigde, vervolgde zij haar carrière als coach bij de KNVB en Ter Leede. In 2007 werd Wiegman de hoofdcoach van het vrouwenelftal van ADO Den Haag, waarmee zij in 2012 het landskampioenschap won en in 2013 de KNVB beker pakte. In de zomer van 2014 raakte de 47-jarige coach voor het eerst betrokken bij de Oranje leeuwinnen.

Eerder was er sprake dat Foppe de Haan de functie van bondscoach zou vervullen, hij vervult nu de rol van assistent-bondscoach.