Zaterdag 8 december 2018

Zijn de Oranje vrouwen beter dan groepstegenstanders WK?

Programma_WK_Vrouwen.jpg

Is Nederland beter dan Nieuw-Zeeland, Kameroen en Canada, de komende groepstegenstanders op het WK?

Nieuw-Zeeland, Kameroen en Canada. Wat valt er te zeggen over de tegenstanders van de Oranje Leeuwinnen op het WK? Nederland heeft in elk geval ervaring met de eerste en de laatste als opponenten in de groepsfase van een WK.

Gunstige loting
Op papier had Nederland het tijdens de loting zwaarder kunnen treffen. Nu kunnen landen als de Verenigde Staten, Duitsland en Engeland het Oranje pas later in het toernooi moeilijk maken. Nederland moet net als elk land in de poulefase eindigen bij de bovenste twee, of anders goed genoeg zijn om te eindigen bij de vier beste nummers drie van de zes groepen A, B, C, D, E, en F, om door te stoten naar de knock-outfase met de achtste finales.

Opvallende parallellen met vorige WK
Apart is dat de ploeg van Sarina Wiegman tijdens het vorige WK in 2015 ook al tegen Canada en Nieuw-Zeeland moest. Sterker nog: ook toen was de eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland en het derde groepsduel met Canada.

Zie hier de statistieken van deze twee groepsduels van de Leeuwinnen destijds in 2015:

WK 2015 Groep A, eerste duel
Nieuw-Zeeland - Nederland (0-1)

33. 0-1 Lieke Martens
Opstelling Nederland: Loes Geurts, Desiree van Lunteren, Stefanie van der Gragt, Mandy van den Berg, Petra Hogewoning, Anouk Dekker, Daniëlle van de Donk, Sherida Spitse, Manon Melis, Vivianne Miedema, Lieke Martens.
Wissels: 81. Shanice van de Sanden voor Miedema, 84. Tessel Middag voor Dekker, 90. Kirsten van de Ven voor Martens.

WK 2015 Groep A, derde duel
Nederland - Canada (1-1)
10. 0-1 Lawrence
87. 1-1 Kirsten van de Ven
Opstelling: Loes Geurts, Desiree van Lunteren, Stefanie van der Gragt, Mandy van den Berg, Anouk Dekker, Manon Melis, Sherida Spitse, Vivianne Miedema, Daniëlle van de Donk, Lieke Martens, Merel van Dongen.
Wissels: 13. Dominique Janssen voor Van Lunteren, 72. Kirsten van de Ven voor Van de Donk.

De winst tegen Nieuw-Zeeland en het gelijkspel met Canada waren nipt genoeg voor een vervolg in de achtste finales, waarin Japan te sterk was.

Balans Nederland tegen Nieuw-Zeeland
Behalve de WK-wedstrijd tijdens de vorige eindronde - toen Nederland debuteerde op het wereldkampioenschap voor vrouwen - speelden beide landen nog vijf keer tegen elkaar. Nieuw-Zeeland speelde op de WK's van 1991, 2007, 2011 en 2015. Telkens eindigde de ploeg als laatste in de groep. Nieuw-Zeeland staat per 8 december 2018 negentiende op de wereldranglijst vrouwenvoetbal. Oranje is zevende.

Balans Nederland tegen Kameroen
Nooit eerder speelden de Leeuwinnen van Oranje tegen Kameroen. Het WK wordt dus een debuut wat dat betreft. Net als Nederland was ook Kameroen één keer eerder aanwezig op het mondiale eindtoernooi. En net als Nederland reikte Kameroen tot de achtste finales. Kameroen staat per 8 december 2018 op plek 46 op de FIFA-ranglijst.

Balans Nederland tegen Canada: angstgegner
Nederland tegen Canada stond zoals gezegd op het programma op het vorige WK. Daarnaast waren er nog elf ontmoetingen tussen beide landen. Géén enkele van die twaalf wedstrijden eindigde in twee of drie punten voor Oranje. Naast drie gelijke spelen verloor Nederland namelijk de overige negen keer. Op de FIFA-ranking staat Canada vijfde. De Canadezen waren aanwezig op de WK's van 1995, 1999, 2003, 2007, 2011 en 2015, nog zonder echt grote successen.